Kirjoja kotimaisista herpeistä

kirja

Arnold, E. N., 1981: Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet. Tammi.
Ainoa suomennettu kenttämääritysopas matelijoista ja sammakkoeläimistä. Kirja on himpun vanha, ja painos on ollut kaupoista loppu jo pitkään, mutta silti kirja on ainutlaatuisuudessaan ehdoton ”must” keräilijäluonteelle. Ja toki kirjan tiedoista monet pitävät yhä edelleenkin paikkansa, vaikka uusia lajeja onkin vuosien varrella kuvattu kymmeniä. Kotimainen lajisto on kuitenkin pysynyt entisellään, joten vain kotimaan eläimistöstä kiinnostuneelle kirjan iällä ei ole merkitystä. Teoksesta on julkaistu myös laajasti uudistettu toinen painos (ks. alla), jossa uudet lajitkin ovat mukana. Toista painosta ei kuitenkaan ole saatavilla suomeksi.

Arnold, E. N., 2002: Reptiles and Amphibians of Europe. Princeton University Press.
Edellisen teoksen toista, uudistettua painosta ei ole suomennettu, joten se pitää lukea alkuperäiskielellä englanniksi. Kirja kattaa koko Euroopan, joten on himpun laaja vain kotimaiseen käyttöön, mutta monet pitävät tätä parhaana maastokäsikirjana mitä englanniksi on saatavilla.

kirja

Lappalainen, M. & Sirkiä, P., 2009. Suomalainen sammakkokirja.
Kustannusosakeyhtiö Sammakko.

Suomalaisin voimin kirjoitettu kirja sammakkoeläimistä. Teos sisältää oman lukunsa Suomen sammakkoeläimistä (5 sivua), sekä kaikkien kotimaisten lajien esittelyt (22 sivua). Näiden lisäksi tietokirja sisältää paljon muutakin sammakkoasiaa, mm. maailmanlaajuisen katsauksen sammakoiden elintapoihin, uhanalaisuuteen, sekä niiden asemaan eri kulttuureissa.

kirja

Latva, J. & Tarnanen, L., 2013. Suomen käärmeet ja liskot. Tunsitko? Tiesitkö?. Madella.
Kahden suomalaisen luontokuvaajan kokoama kuva- ja tietoteos Suomen matelijoista sisältää satoja loistavia kuvia, kaiken tärkeän ja kiinnostavan tiedon kotimaamme matelijoista, sekä laajat lajiesittelyt kustakin lajista.

Cedhagen, T. & Nilson, G., 1991 Grod- Och Kräldjur I Norden. Fältbiologerna.
Ruotsalainen Pohjolan herpit kattava teos on mustavalkoinen, joten valokuvat eivät siinä ole parhaimmillaan. Mutta tekstisisältönsä puolesta tämä teos on jopa kattavampi kuin edellä esitellyt Arnoldin kirjat, joten siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Lisäksi kirjan lajisto osuu paremmin Suomen oloihin, koska kirja keskittyy vain Pohjolan herppeihin eivätkä Etelä-Euroopan kymmenet lajit eivät ole sotkemassa kokonaiskuvaa.

kirja

Koli, L. (toim.), 1984 Suomen eläimet, osa 3: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat. Weilin+Göös.
Tämä Weilin+Göösin Suomen eläimet -sarjan kirja sisältää liki seitsemänkymmentä sivua tekstiä (Suomen) matelijoista ja sammakkoeläimistä, ja on näin eräs laajimmista suomenkielisistä katsauksista aiheeseen. Maastoon suurta kirjaa ei kannata raahata, mutta tietosisältö on erilaista ja monipuolisempaa kuin edellä esitellyissä maastokäsikirjoissa.

kirja

Brännström, P. & Mild, K., 1993. Spelläten hos våra Nordiska groddjur. Svenska Naturskyddsföreningen.
Ruotsalainen CD-äänite Pohjolan sammakkoeläimistä. Mukana tulevassa kansivihkosessa on lyhyet lajiesittelyt CD:llä kuultavista lajeista, sekä vinkkejä äänestä määrittämisen opiskeluun ja sammakoiden kuunteluun luonnossa. CD:llä on myös neljä kaunista äänimaisemaa, joissa kurnutuksiin yhdistvät lintujen laulu ja muut luonnon äänet.

kirja

Hanhela H. & Hanhela M., 2000. Suomen fauna, kalat, matelijat ja sammakkoeläimet.
M. ja H. Hanhela Oy

Suomalaisen maamme eläimistöä esittelevän romppusarjan herpit kattava osa on kuin kokoelma pieniä televisiodokumentteja näistä eläimistä. Kertojan ääni yhdessä kuvien ja videoiden kanssa esittelee lajiston ihan kivasti, mutta vähän suppeasti. Perinteiseen kirjaan nähden plussaa tuo mahdollisuus myös omin korvin kuulla miltä sammakot kuulostavat ja nähdä miten eläimet liikkuvat.

Herpetomania. Suomen herpetologinen yhdistys ry:n jäsenlehti
Herpetomania-lehti on Suomen herpetologisen yhdistyksen jäsenlehti. Jokainen numero sisältää tietoa matelijoista ja sammakkoeläimistä. Vaikka Herpetomania keskittyykin suuresti näiden eläinryhmien eksoottisempien lajien hoitamiseen terraariossa, on lehdessä toisinaan artikkeleita myös luonnonvaraisista eläimistä ja niiden tarkkailusta.

Muita teoksia joihin saattaa törmätä, tai joita kannattaa vilkaista

Griffits, A., 1996. Newts and Salamanders of Europe. T & A D Poyser Ltd.
Kirja erityisesti salamantereista kiinnostuneelle harrastajalle.

Ahlén, I., 1995: Sveriges grodor, ödlor och ormar. Naturskyddsföreningen.
Ruotsalaisesta suojelunäkökulmasta kirjoitettu kevyehkö kenttäopaskirjanen.

Cihar, J., 1994: Amphibians and reptiles. Magna Books.
Tšekkiläistä alkuperää oleva, englanniksi käännetty maastokäsikirja näyttää ensinäkemältä ihan hyvältä, mutta käytössä huomaa kuinka tietosisältö loppuu nopeasti kesken. Piirroskuvat ovat kauniita pieniä taideteoksia.

Roché, J. C., 1997. Au pays des Grenouilles – Frog Talk. Sittelle
Ranskalainen Cd-äänite sikäläisistä sammakoista kattaa myös meikäläiset kolme lajia. CD on hyvälaatuinen äänite, jota seuraa nauhoitteet ranskaksi esittelevä kansivihkonen.

© 1999-2022 | Niina & Joonas Gustafsson