Takaisin kirjallisuussivulle
Suomen eläimet, osa 3: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat

Suomen eläimet, osa 3: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat
Lauri Koli (päätoimittaja), sekä toimituskunta 1984
Suomen eläimet -sarja,
osa 3: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat
Weilin+Göös
343 sivua
ISBN: 951-35-4756-6
Esittelyn pohjana on toiminut kirjan 10. painos

Suuret kustantamot julkaisevat omia eläinkirjasarjojaan. Tässä esitellään Weilin+Göösin kotimaisten eläinten sarjan kolmas osa, joka kattaa herpit ja kalat. Vaikka tässä on valittu esittelyyn juuri tämä teos, kannattaa muistaa että myös muissa vastaavissa kirjoissa, sekä lukuisissa "kotimaan luonto-opas" -tyyppisissä teoksissa esitellään kaikissa sammakkoeläimiä ja matelijoita, ainakin jollain tarkkuudella.

Tämän teoksen herppejä käsittelevä osa on yhteensä liki 70 sivun mittainen. Kirjassa esitellään herppien leviämishistoriaa, elinehtoja, suhdetta ympäristöön, lisääntymisbiologiaa, rakennetta ja luokittelua, kullekin eläinryhmälle (sammakot, salamanterit, käärmeet ja liskot) osin erikseen. Näiden perustietojen lisäksi kirjassa on lajiesitelyt kustakin maassamme tavattavasta lajista. Lajiesittelyt ovat 2-6 sivun mittaisia, niin, että yleisimmät lajit ovat saaneet eniten sivuja, harvinaisemmat vähemmän. Kuvitusta on mukana sopivasti, ja se on pääosin kotimaisten luontokuvaajiemme parhaita otoksia luonnollisissa väreissään.

Kirja on luonteeltaan "joka kirjahyllyyn kuuluva perusteos", joten se käsittelee aihettaan yleistajuisesti. Ja se kattaa paljon muutakin kuin lajikuvaukset. Lisäksi formaatista johtuen teksti on kirjoitettu esseemäisesti, joten se on aivan erityyppistä kuin kenttäkäsikirjojen tiiviit kuvaustekstit. Esseemäisyys ja käytettävissä ollut sivumäärä ovat antaneet kirjoittajillle myös mahdollisuuden mennä kiinnostaviin yksityiskohtiin laajemmin, ja tämän ansiosta tämä kirja sisältää paljon sellaista suomalaisittain kiinnostavaa, mitä ei ulkomaalaistaustaisista kenttäkäsikirjoista löydy.

Ei tämä kirja kenttäkäyttöön sopivaa käsikirjaa määritysavaimineen missään tapauksessa korvaa, mutta se täydentää mainiolla tavalla herpetoharrastjan kirjahyllyä ja tietämystä näistä lajeista juuri suomalaisesta näkökulmasta.

Takaisin kirjallisuussivulle