Takaisin kirjallisuussivulle
Spelläten hos våra Nordiska groddjur

Nordiska Groddjur
Pär Brännström ja Krister Mild, 1993
Spelläten hos våra Nordiska groddjur
Svenska Naturskyddsföreningen
CD-levy + kansivihkonen (23 sivua)

Nimensä mukaisesti tämä Pär Brännströmin ja Krister Mildin levy esittelee Pohjolassa tavattavan sammakkoeläinlajiston ääntelyä. Kuten monet luontoäänitteet, tämäkin kokonaisuus sisältää varsinaisen CD-levyn lisäksi myös kansivihkosen, jossa levyn sisältöä on esitelty sanoin ja kuvin. Tämän levyn tapauksessa kansivihkonen on 23-sivuinen ja sisältää äänitteiden esittelyjen lisäksi myös yleistietoa sammakoiden ääntelystä ja havainnoinnista.

Vihkonen alkaa kahden sivun mittaisella tekstillä sammakoiden uhanalaisuudesta, minkä jälkeen vuorossa on puolenkymmentä sivua lisääntymisbiologiasta ja ääntelystä. Nämä luvut sisältävät monia mielenkiintoisia vinkkejä, jotka helpottavat myös eläinten tarkkailua luonnossa.

Kansivihkosen tärkein sisältö on kuitenkin CD-levyn äänitteiden ja ääntelijöiden esittely. Kustakin lajista on esitelty lyhyesti sen ääntelyä ja tyypillisiä ääntelytilanteita. Visuaalisen lajimäärityksen tueksi tarjolla on mustavalkoinen piirroskuva kustakin lajista. Vaikka kansivihkonen on ruotsia, on levy käyttökelpoinen myös ruotsia taitamattomille: esittelyteksteissä on kunkin lajin nimi kaikkien Pohjolan kielten lisäksi myös englanniksi, saksaksi ja ranskaksi, sekä tietenkin kansainvälisellä tieteen kielellä, latinaksi. Suomalaisissa nimissä silmään pistää se, että euroopanlehtisammakko on jostain syystä lyhennetty lehtisammakoksi ja syötävä sammakko yleistetty vihersammakoksi. Muutoin monikielinen nimeäminen on ilahduttavaa.

Itse levyltä jokaiselle lajille on annettu yksi raita, joka on koottu 1-3 eri tilanteessa nauhoitetusta äänitteestä. Tarjolla on äänitteitä yksittäisestä eläimestä, suuremmasta kuorosta ja joissain tapauksissa myös kauempaa nauhoitettuja näytteitä. Kaikki äänitteet ovat selkeitä ja niissä esiteltävä laji kuuluu kauniisti ja luonnollisesti. Vihkosessa äänitteistä on esitetty tilanteen ja paikan lisäksi äänitysaika tunnin tarkkuudella. Raidat ovat melko pitkiä: kutakin lajia kuullaan 3-4 minuuttia.

Lajikohtaisten ääninäytteiden jälkeen levyltä löytyy viisi sekakuoroäänitettä. Niillä voi opetella määrittämään eri lajeja toisistaan tyypillisistä sammakoiden sekakuoroista. Lajivertailuille on omistettu myös kaksi seuraavaa raitaa, joilla on esitetty vihersammakoiden keskinäisiä eroja. Näillä raidoilla eri lajit on erotettu eri kanaville niin, että esimerkiksi oikeanpuoleisesta kaiuttimesta kuuluu syötävä sammakko ja vasemmasta mölysammakko. Ratkaisu on erittäin näppärä tapa esittää näiden hyvin samalta kuulostavien lajien eroja. Sekä sekakuorot, että kanavaerotetut näytteet ovat kahden minuutin mittaisia, joten ne riittävät mainiosti pidempäänkin erojen maisteluun ja pohdintaan.

Kuten monet muutkin sammakkoäänitteet, tämäkin levy loppuu äänimaisemiin: äänitteisiin, joissa sammakoiden lisäksi kuullaan muita luonnonääniä kuten lintujen laulua ja tuulen huminaa puissa. Tällaiset luonnon äänimaisemat lähestyvät taiteellista teosta ja ovat rauhallisuudessaan miellyttävää kuultavaa kaupungin hälyyn tottuneelle kaupunkilaiselle. Tällä levyllä äänimaisemia on neljä kappaletta, kukin kestoltaan viisi minuuttia. CD:n kansivihkosen lopussa on vielä joitain käytännön vinkkejä sammakoiden tarkkailuun luonnossa. Aivan viimeiseltä sisäsivulta löytyy vielä levynkansimaailmassa maininnan arvoinen harvinaisuus: pienenpieni kirjallisuusluettelo.

Takakansi
CD:n takakansi kertoo paljon kiekon sisällöstä.

© 2006 Niina ja Joonas Gustafsson

Takaisin kirjallisuussivulle