Takaisin kirjallisuussivulle
Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet

Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet
E. Nicholas Arnold & J. A. Burton, kuvittanut Denys Ovenden
1981
Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet
Tammi
320 sivua, 40 värillistä kuvataulua
ISBN: 951-30-4354-1

Vaikka Euroopan matelijat ja sammakkoeläimet on jo neljännesvuosisadan vanha, on se edelleen ainoa ja paras suomenkielinen kenttäkäsikirja herppien maailmaan. Painos on ollut kustantajalta loppu jo pitkään, mutta kirja kuuluu useimpien kirjastojen perusvalikoimiin. Ja hyvällä tuurilla teoksen voi löytää omaan hyllyynkin divarista.

Neljännesvuosisadassa herppien luokittelu on tietenkin hypännyt aimoaskeleen eteenpäin. Niinpä tästä kirjasta puuttuu monia sellaisia eteläeurooppalaisia lajeja joita nykyään pidetään omina lajeina, mutta joita kirjan kirjoittamisen aikaan ei vielä tunnettu. Suomalainen lajisto on kuitenkin pysynyt samana (vaikka tieteelliset nimet ovatkin osin muuttuneet), joten kotimaisten herppien osalta kirja on edelleen kokolailla ajantasainen tietolähde.

Rakenteeltaan ja olemukseltaan tämä kirja on samanlainen perinteinen maastokäsikirja kuin sen uudempi painos, joten tarkempia lisätietoja kirjasta halajavan kannattaa lukea laajempi esittely toisesta painoksesta. Brittanian herpetofaunaa käsittelevä luku on suomalaisessa teoksessa korvattu Pohjoismaiden herppien esittelyllä, mutta muutoin rakenne on molemmissa painoksissa samankaltainen.

© 2006 Niina ja Joonas Gustafsson

Takaisin kirjallisuussivulle